Aan welke eisen moet een ideale etalage voldoen?

Tegenwoordig worden de meeste winkels ontworpen door bedrijven die eveneens de inrichting van de zaak verzorgen en dat zorgt meestal voor fraaie resultaten.
Mooie winkels trekken natuurlijk ook meer klanten en daar is het hem ook om te doen.
Maar deze ontwerpers nemen meestal het concept van de winkel mee in de etalage en daar wringt doorgaans het schoentje.
Een etalage met verschillende hindernissen is niet handig om in te werken, en beperkt de creativiteit van diegene die de etalage komt maken.
De laatste jaren wordt ik steeds meer geconfronteerd met etalages waar vaste bloembakken, spiegels en andere storende elementen in staan. Doorgaans volgen deze elementen gewoon de opbouw van de ganse winkel maar in de etalage is daar echt geen behoefte aan.
Een etalage is best zo leeg en neutraal mogelijk om op die manier de opbouw van etalage van een leeg canvas te kunnen beginnen.
Een etalage met storende elementen is als een wit canvas waar reeds strepen op geplaatst zijn en waar nadien een kunstenaar gevraagd wordt om er een mooi schilderij van te maken, dat gaat ook niet lukken.
Stenen vloeren en spanplafonds maken het werk ook niet eenvoudig en zullen de etalage steeds nadelig beinvloeden. Iets aan het plafond bevestigen is in deze etalages totaal uit den boze en iets aan de vloer vastmaken kan ook al niet.  Natuurlijk kan dit voor sommige artikelen minder belangrijk zijn, maar toch beperkt dit type etalage de creativiteit bij het opmaken van de etalage.

Ik weet ook wel dat tegenwoordig weinig met blikvangers in de etalage gewerkt wordt, maar misschien dat het hoog tijd wordt om terug meer aandacht aan de etalage te schenken. De tijd van de saai-ogende-etalages mag nu voorbij zijn. Voor een winkel is de etalage het belangrijkste visitekaartje dat ze aan de klanten kunnen tonen. Je kan, via je etalage, het publiek tot aan je winkel lokken, en ze meteen ook binnen trachten te krijgen.
Toen ik dit weekeinde in Londen de etalages van Harrods zag waar veel volk naar kwam kijken kon ik vaststellen dat een origineel idee nog steeds de aandacht van de voorbijganger trekt. Natuurlijk hebben zijn grotere budgetten hoor ik jullie denken, maar misschien dat winkeliers ook eens moeten gaan begrijpen waar hun prioriteiten liggen. Er wordt doorgaans veel geld gespendeerd aan de inrichting van de winkel of aan een advertentie in de plaatselijke reclamebladen, maar als het er op aan komt om de etalage te laten decoreren is er ineens geen, of bijna geen, budget meer over… een foute instelling. Indien je geen geld wil uitgeven mag je ook geen resultaat verwachten.

Een etalage moet de aandacht van  voorbijgaande potentiele klant trekken, dat is de bedoeling van een etalage.
Etaleurs, tegenwoordig Visual Merchandisers genoemd, willen niet liever dan hun creativiteit uitwerken, en als het even kan ook in jouw etalage, maar zullen dit ook niet zonder budget kunnen doen. Ook hier hangt een prijskaartje aan, we zijn tenslotte vakmensen.
Maar stel je even voor: Een stad vol met creatieve etalages, een stad waar mensen speciaal naartoe zouden komen om naar deze etalages te komen kijken, en daardoor ook geprikkeld worden om de winkels te bezoeken en waardoor de winkels in de toekomst nog beter zouden gaan draaien.
Of ben ik nu aan het dromen?

Je kan mij via mijn website contacteren:
http://www.mg-etalages.be/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s