Over het beroep van etaleur …

Ik ben ondertussen al meer dan 30 jaar werkzaam als etaleur onder de werknaam mg-etalages.

Voor veel mensen blijkt etaleren een raar beroep, ook  een job waar weinig mensen weet van hebben of in contact mee komen. Sommige mensen geloven dat etaleren en winkels inrichten hetzelfde zijn, maar dat is dus helemaal niet zo. Er ligt tussen die twee beroepen een heel groot verschil
Een etaleur presenteert de producten van de winkelier in de etalage of op één of andere stand. De plaats waar dat etaleren gebeurd is niet zo belangrijk maar de wijze waarop wél. Er bestaan bepaalde basisprincipes die de etaleur helpen bij het opbouwen van een mooie etalage.

Ik ga er van uit dat er twee verschillende soorten etaleurs zijn.
1 De etaleur die technisch geschoold is en etalages opmaakt volgens de regels van de kunst.
2 De etaleur die beginnen etaleren is na een kunstopleiding of gewoon op basis van artistieke beleving etalages wil maken.
Deze groep etaleur maken meer artistieke etalages zonder meteen oog te hebben voor de regels van de kunst wat betreft het presenteren van artikelen. Of dit nu voor de voorbijgaande klant zo belangrijk is weet ik zelf niet. Ik denk dat er zeker voor beiden een markt bestaat.
Uit welke richting de etaleur komt is niet belangrijk, tenslotte moet de etaleur compatibel zijn met zijn klant anders werk het plaatje niet. Het is dus voor een winkelier zeer belangrijk om een etaleur/etalagiste te vinden die bi j het imago van zijn/haar winkel past. Of toch op zijn minst dit imago in de etalage kan verwerken.
Een etaleur moet ook zeer betrouwbaar zijn. Dat spreekt vanzelf, als winkelier wil je zeker zijn dat je etaleur/etalagiste voor 100% betrouwbaar is voor minder doe je het zeker niet.

Ikzelf  heb door de jaren vooral een klantenbestand opgebouwd waarbij ik mij goed kan voelen. Etalages die mij wel liggen en klanten die mijn werk op prijs kunnen stellen. Er is altijd plaats voor dialoog, maar uiteindelijk heb ik ook een eigen stijl dat ook maar een beetje aanpasbaar is en deze stijl moet dan ook bij mijn klanten passen. En natuurlijk is het resultaat van de etalage opmaak niet steeds hetgeen ik voor ogen had, maar in alles moeten er toegevingen gedaan worden. Sommige etalages zijn zo opgebouwd dat er weinig mogelijkheid tot afwisseling mogelijk is.
Ik hoor ook nog tot de gelukkige generatie dat mijn job voltijds kan uitoefenen terwijl veel beginnende etaleurs/etalagistes het beroep als bijberoep uitoefenen.

30 Jaar etaleren wil ook zeggen dat ik in heel die tijd heel wat dingen heb zien veranderen, zowel mijn klanten als de omgang met mensen. Het internet heeft ook handige hulpmiddelen aangereikt om op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten, maar heeft de stap naar de concurrentie ook veel dichter gebracht.

In een volgende blog over het beroep van etaleur zal ik wat meer vertellen over de werking van mijn job. Ik zal ook dieper ingaan op de manier hoe ik destijds mijn zaak heb opgestart, toen nog zonder de hulp van internet. We gaan daarmee terug naar de tijd van visitekaartjes (nu buisinesscards genoemd) persoonlijk aan winkeliers te gaan afgeven tot het versturen van mailings in een gewone omslag en langs de gewone brievenbus …

Indien  jullie graag wat vragen stellen over deze job kan je dat hier gewoon posten en ik zal je graag een antwoord geven op je vraag.

Of kijk even op mijn site:

http://www.mg-etalages.be

 

 

Advertenties

Een reactie op “Over het beroep van etaleur …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s